Rijksakademie van beeldende kunsten

Wat begon als een als een handbibliotheek in de tijd van de Amsterdamse ‘Stads-tekenacademie’  in de 18e eeuw met veel aandacht voor anatomie, proportieleer perspectief en oude meesters,  is uitgegroeid tot een middelgrote kunsthistorische bibliotheek met de nadruk op hedendaagse ontwikkelingen.

Er zijn boeken, tijdschriften en audiovisueel materiaal met betrekking tot kunstgeschiedenis, kunstkritiek, kunsttheorie, kunstenaarsteksten, schilder- en beeldhouwkunst, grafiek, performance, fotografie, videokunst en architectuur.  Daarnaast  zijn er kleine basiscollecties filosofie, letteren en sociale- en natuurwetenschappen. De bibliotheekcollectie omvat meer dan 39.000 banden, 40 lopende tijdschriftabonnementen en ruim 2000 videotapes, dvd’s en cd-roms.

De bibliotheek heeft een open opstelling, verdeeld over drie verdiepingen. Er is een aparte leesruimte en grote studietafel; medewerkers zijn altijd aanwezig om te helpen de juiste informatie te vinden. Boeken en catalogi worden uitgeleend voor de periode van drie weken. Publicaties uit het depot (ca. 16e eeuw tot 1940) en oudere jaargangen van tijdschriften zijn op aanvraag raadpleegbaar. De bibliotheek beschikt verder over afspeelmogelijkheden voor video, dvd en cd-rom, alsmede een kopieer- en scanapparaat.

De bibliotheek van de Rijksakademie  is openbaar toegankelijk op woensdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur. U bent van harte welkom om boeken en tijdschriften in te kijken, onderzoek te doen, te studeren of u te laten inspireren.  Prenten en tekening uit de studiecollectie zijn op aanvraag te bestuderen.

Rijksakademie van beeldende kunsten
Sarphatistraat 470
1018 GW
Amsterdam Nederland
Telefoon: 020-5270303
Fax: 020-5270301
E-mail: library@rijksakademie.nl
Url: https://www.rijksakademie.nl/nl/bibliotheek-collectie