Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)

De Openbare Bibliotheek Amsterdam is opgericht in 1919.

De Centrale Bibliotheek Amsterdam heeft een collectie van circa 800.000 boeken en audiovisuele media.
De tijdschriften- en krantencollectie bestaat uit enkele duizenden lopende en afgesloten titels, waarvan een kleine 2000 lopende titels op de tijdschriftenafdeling te vinden zijn. Op deze afdeling is ook een leescafé.

Een aantal kranten en tijdschriften is aanwezig op microfiche. Deze fiches en de microfiche reader/printers bevinden zich op de zesde etage.

De Centrale Bibliotheek heeft bijzondere collecties op het gebied van Amsterdam, kunst & kunstnijverheid, LP luistercollectie jazz en wereldmuziek, sprookjes, kinderboeken en bladmuziek. Daarnaast huisvest de bibliotheek de Boudewijn Büch-collectie, een gedeelte van de Indische bibliotheek van Hella Haasse en het Gerard Reve-museum.

Op de zesde etage is een Europe Direct informatiepunt. Op dezelfde etage bevindt zich het informatiecentrum van IHLIA.

Ook is het mogelijk diverse digitale databestanden te raadplegen.

Er is een kleine 1000 zitplaatsen, waarvan ruim de helft met PC’s met (o.a.) Internet-verbinding. Daarnaast zijn er geïntegreerde werkplekken met toegang tot MS Office.

De Centrale Bibliotheek beschikt over een expositieruimte op de eerste etage. Op de zevende etage bevindt zich een groot restaurant met terras en de toegang tot het theater met 250 zitplaatsen.

De OBA heeft naast de Centrale Bibliotheek 25 wijkbibliotheken, verspreid over Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. Alle vestigingen samen hebben 1,8 miljoen boeken en bladmuziek, eBooks, luisterboeken, CD’s, DVD’s, Games, CD-roms, daisy-roms en diverse digitale databestanden. Ook beschikken alle vestigingen over draadloos internet.

De OBA maakt deel uit van het landelijk netwerk van Plusbibliotheken. Plusbibliotheken verzorgen een openbare bibliotheek voorziening op hbo/wetenschappelijk niveau.

Informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening vindt u op de website van de OBA.

 

Postadres:
Oosterdoksstraat 110
1011 DK Amsterdam

 

Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
Oosterdokskade 143
1011 DL
Amsterdam Nederland
Telefoon: 020-5230900
Fax: 020-5230948
E-mail: info@oba.nl
Url: http://www.oba.nl