IHLIA – LGBTI Heritage

IHLIA is dé erfgoedorganisatie met een maatschappelijk relevante en onmisbare collectie en houdt zich bezig met het verzamelen en toegankelijk maken van informatie op het terrein van de lhbt-gemeenschap. De afkorting lhbt staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender. IHLIA is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen Homodok, Lesbisch Archief Amsterdam en het Anna Blaman Huis in Leeuwarden.

Inmiddels is IHLIA al veertig jaar dé vraagbaak en hét historisch geweten van homo/lesbisch, biseksueel en transgender Nederland. Kortom, iedereen kan bij het IHLIA terecht voor informatie over homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders, hun geschiedenis, leefwereld en cultuur.

Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbt-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbt’s. IHLIA focust op lhbt-gebonden thema’s met betrekking tot het leven van individuen en de lhbt-gemeenschap, om bij te dragen aan het geven van een evenwichtig beeld van de samenleving in zijn geheel en aan het welzijn van de samenleving.

 

Collectie
IHLIA beheert een toonaangevende collectie die de geschiedenis van de lhbt-gemeenschap documenteert. Het archief heeft een grote mate van compleetheid en omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Het archief als geheel is van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis.

Zo beheert IHLIA de archieven van onder andere de Stichting Dialoog (jaren ’60), het Flikkerfront (jaren ’70), de Amsterdamse Jongeren Actiegroep Homoseksualiteit (1969-1974), de conferentie Homosexuality, Which Homosexuality? (1987), het Roze Front, Pann, MV/S, ILGA, ILIS, Gay Games 1998 en de Schorerstichting.
Zoeken in de collectie
Om te grasduinen of gericht te zoeken in onze complete collectie, kun je gebruikmaken van de online catalogus. Met een persoonlijk IHLIA-account is het ook mogelijk om je zoekresultaten op te slaan. Daarnaast vind je op onze pagina Aanwinsten een overzicht van de laatste titels die aan de IHLIA-collectie zijn toegevoegd.

 

Postadres:
Oosterdoksstraat 110
1011 DK Amsterdam

 

IHLIA – LGBTI Heritage
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL
Amsterdam Nederland
Telefoon: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl
Url: http://www.ihlia.nl