Bibliotheca Philosophica Hermetica / The Ritman Library

De Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) / The Ritman Library is een schatkamer en kenniscentrum voor het Europese tegendraadse en vrije denken. Hier wordt het veelbewogen en veelal onbekende verhaal verteld van de verborgen spirituele traditie van de westerse cultuur. De bibliotheek heeft met haar onderzoeksinstituut, uitgeverij en met tentoonstellingen in Europese culturele centra internationaal faam verworven als wetenschappelijke onderzoeksbibliotheek. De bibliotheek beschikt over een unieke en nog altijd groeiende collectie van 25.000 boeken, waaronder ca. 4.600 oude drukken en handschriften. De verzamelgebieden zijn: Alchemie, Antroposofie, Graal, Gnosis & Westerse Esoterie, Hermetica, Judaïca, Kabbala, Katharisme, Manicheïsme, Mystiek, Rozenkruis, Soefisme, Theosofie, Vergelijkende Godsdienstwetenschap en Vrijmetselaar. Nergens ter wereld zijn er zoveel boeken bij elkaar in deze thematische samenhang te vinden.

De bibliotheek organiseert tentoonstellingen, lezingen en symposia. Bezoekers zijn vier dagen per week welkom om tentoonstellingen te bezichtigen of gebruik te maken van de leeszaalfunctie. De 20.000 boeken gedrukt na 1900 staan in een open-kastopstelling. Het raadplegen van de boeken gedrukt voor 1900 is op aanvraag mogelijk. Ook rondleidingen naar de schatkamer met de oude drukken en handschriften zijn mogelijk. Tentoonstellingscatalogi, wetenschappelijke publicaties en merchandise zijn te koop in de bibliotheek of via de webshop.

Hermetically Open

De BPH heeft in 2012 het project Hermetically Open gelanceerd met als doel haar klassieke kerntaken ook in het virtuele domein te vervullen. De online community is enorm gegroeid door de onafgebroken inzet van sociale media en andere online kanalen. In het voorjaar van 2016 wordt de nieuwe online catalogus gelanceerd waarin per titel zichtbaar is welke digitale content beschikbaar is. Deze content wordt bovendien gekoppeld aan openbare informatiebronnen door middel van Linked Open Data.

In 2016 maakt de BPH zich op voor de verhuizing naar het ‘Huis met de Hoofden’ aan de Keizersgracht, waarmee zij toegankelijk zal zijn voor een breder publiek. Het Huis met de Hoofden is een bijzonder huis. Niet alleen van buiten maar ook van binnen. Huis en bewoners openden in de 17e eeuw hun deur en hun hart voor nieuwe ideeën, inzichten en initiatieven. Net als in de Gouden Eeuw opent het huis straks haar deuren voor de vrije geesten en autonome denkers van nu en morgen, voor kunstenaars en wetenschappers, voor ondernemers en iedereen die inspiratie en denkkracht zoekt en brengt.

Zij wil deze unieke gebeurtenis aangrijpen om haar kerncollectie te digitaliseren, zodat deze straks niet alleen fysiek in de nieuwe huisvesting maar ook online wereldwijd raadpleegbaar is. Daarmee wordt een belangrijke doelstelling van het project Hermetically Open gerealiseerd: het online toegankelijk maken van de kerncollectie door middel van digitalisering en integratie in de vernieuwde online catalogus.

Bibliotheca Philosophica Hermetica / The Ritman Library
Bloemstraat 13-19
1016 KV
Amsterdam Nederland
Telefoon: 020-6258079
E-mail: bph@ritmanlibrary.nl
Url: https://embassyofthefreemind.com/nl/