De bibliotheek van het Stedelijk Museum werd in 1957 geopend voor het publiek. Het openbare karakter werd benadrukt door de leeszaal in te richten in de meest publieke ruimte van het museum: het restaurant. Sinds de heropening van het Stedelijk Museum in 2012 bevindt de bibliotheek zich in het souterrain van het entreegebied. In de loop van de tijd is de bibliotheek uitgegroeid tot een van de grootste moderne- en hedendaagse kunstbibliotheken in Europa. De geschiedenis van het museum en de collectie is hier bovendien uitgebreid gedocumenteerd.

Collectie
Moderne, naoorlogse en hedendaagse beeldende kunst, vormgeving, nieuwe media, installaties, typografie, fotografie en kunsttheorie.

Ruim 2,5 kilometer boekenplanken bevatten meer dan 200.000 publicaties, ruim 200 lopende abonnementen van tijdschriften en honderden afgesloten tijdschrifttitels. Naast boeken zijn er ook zo’n 4.000 documentaire DVD’s en een zeer uitgebreid documentatiesysteem met krantenknipsels en dergelijke aanwezig.

Catalogus
Online is het mogelijk om de bibliotheekcatalogus te raadplegen. In de leeszaal is de gehele collectie van het museum digitaal te bekijken, en wordt aangegeven welke literatuur er over elk object is. Ook het archief is via de leeszaal te bevragen: de periode vanaf 1980 is in papieren vorm aanwezig, de vroegere periode 1895-1980 is in de bibliotheek digitaal doorzoekbaar.

Bijzonderheden
Volg de bibliotheek ook op Instagram! Hier blijf je op de hoogte van de nieuwste aanwinsten, vind je tips over interessante boeken, dvd’s en tijdschriften en krijg je een kijkje achter de schermen van de bibliotheek.

Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag: 11.00 – 16.00 uur. Voor afspraken: bibliotheek@stedelijk.nl, tel. (+31) (0)20 – 573 26 50.

Dienstverlening
Raadpleeg voor je bezoek de online catalogus, en mail ons voor het maken van een afspraak en de boeken die je wilt inzien. Via de bibliotheek kan ook het beeldarchief van het museum worden geraadpleegd. Boeken zijn slechts ter plekke in te zien, er bestaat de mogelijkheid tot scannen en kopiëren.

Studieplekken
In verband met het beperkte aantal plaatsen is het nodig om een afspraak te maken als je de bibliotheek wilt bezoeken. Vrije studieplaatsen zijn helaas tijdelijk niet beschikbaar.

Informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening vindt u op de website van de bibliotheek van het Stedelijk Museum.

Contact

Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
Nederland

Postadres
Postbus 75082
1070 AB Amsterdam


Telefoon: (+31) (0)20 – 57 32 650
E-mail: bibliotheek@stedelijk.nl

Home Stedelijk Museum Amsterdam