Vanaf de vroege jaren ’30 houdt het Meertens Instituut zich bezig met het documenteren van de Nederlandse taal en cultuur in de context van het dagelijks leven. Sinds die tijd wordt materiaal aangeschaft voor de bibliotheekcollectie, die inmiddels meer dan 70.000 boeken en ruim 4.000 tijdschrifttitels omvat.

Collectie
De hoofdgebieden van de bibliotheekcollectie zijn taalvariatie (waaronder een grote collectie over dialecten van het Nederlands) en etnologie (met onder meer literatuur over het volkslied en volksverhalen). Daarnaast bezit de bibliotheek een collectie op het gebied van de naamkunde (voor- en achternamen en geografische benamingen). De collectie van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (nu Huygens ING) is in 2016 toegevoegd aan de bibliotheek. Ook kaartmateriaal en atlassen maken deel uit van de bibliotheekcollectie.

Naast de bibliotheekcollectie kunnen bezoekers ook de onderzoekscollecties raadplegen. Tot de onderzoekscollecties behoren onder andere de vragenlijsten van de afdelingen dialectologie, volkskunde en naamkunde en archieven en collecties over bedevaarten en processies, het Nederlandse (kinder)lied en Nederlandse volksverhalen.

Dienstverlening
De collectie is toegankelijke voor iedereen die vanuit wetenschappelijk of maatschappelijk perspectief belangstelling heeft voor thema’s als rituelen, tradities, volksverhalen, religieuze cultuur, dialecten, eigennamen, de Nederlandse geschiedenis of de Nederlandstalige liedcultuur.

De onderzoekscollecties staan in depot, net als een deel van de bibliotheekcollectie. Dit materiaal kan worden aangevraagd en ter inzage gegeven.

Bezoekers zijn welkom in de bibliotheek, liefst op afspraak. We lenen niet uit. De bibliotheek is geopend gedurende de openingsuren van het instituut.

Bibliotheekcatalogus
De bibliotheekcatalogus is online te raadplegen via de website van het Meertens Instituut. Daar vindt u ook het overzicht van archieven en collecties.

Meer informatie
Meer informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening vindt u op de website van het Meertens Instituut.

Contact

Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam
Nederland

Postadres
Postbus 10855
1001 EW Amsterdam


Telefoon: (+31) (0)20 – 46 28 500
E-mail: bibliotheek@meertens.knaw.nl

Home Meertens Instituut KNAW