IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+* in Nederland en heeft de grootste lhbtiq+-collectie van Europa.

IHLIA is een zelfstandige organisatie gevestigd in OBA Oosterdok in Amsterdam. Hier verzamelt, bewaart en ontsluit ze relevante informatie over homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en queers, hun geschiedenis, leefwereld en cultuur. Het archief heeft een grote mate van compleetheid en omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Als geheel is het van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis.

IHLIA heeft een unieke collectie boeken, archieven en foto’s die de geschiedenis vertelt van een deel van de samenleving dat tot voor kort onzichtbaar was.

Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst.

* lhbtiq staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen en queer.

Collectie: lhbtiq+ geschiedenis en wetenschappelijke actuele collectie
Boek en grijze literatuurcollectie 45.000, video/dvd/geluid 10.900, foto’s en affiches 20.000 en objecten, pamfletten, knipsels, periodieken.

Bijzondere collectie(s)
IHLIA beheert de archieven van onder andere organisaties als de Stichting Dialoog (jaren ’60), het Flikkerfront (jaren ’70), de Amsterdamse Jongeren Actiegroep Homoseksualiteit (1969-1974), het Roze FrontPannMV/SILGAILISGay Games 1998, de Schorerstichting, Stichting de Kringen, de Lesbus en Transcreen. Plus archieven van personen, zoals: J.C. Toepoel, Cas Enklaar en Noor van Crevel.

Catalogus
IHLIA heeft een online zoekmachine waarmee je het grootste deel van de collectie zelf kunt doorzoeken.

Openingstijden
Op afspraak voor de informatiedienstverlening. Browsen door de open collectie en het bezoeken van de expositie kan op de openingstijden van de OBA.

Studieplekken: IHLIA maakt gebruik van de studieplekken van de OBA.

Dienstverlening
IHLIA is gehuisvest in de OBA Oosterdok, dus ook te bezoeken (waaronder de IHLIA expositie op de 3e verdieping) op de openingstijden van de OBA. Alleen persoonlijke dienstverlening (opvragen van materiaal) is op afspraak. De archieven zijn te vinden bij het IISG.De collectie is deel open te raadplegen op de derde verdieping van de OBA. De overige collectie onderdelen worden op aan vraag beschikbaar gesteld.

Bijzonderheden: IHLIA leent niet uit. Er is bij de OBA een collectie van boeken met een queer thema  opgenomen in het Huis van alle talen op de 3e verdieping die uitleenbaar zijn.

Contact

Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam
Nederland

Postadres:

Oosterdoksstraat 110
1011 DK Amsterdam


Telefoon: (+31) (0)20 – 52 30 837
E-mail: info@ihlia.nl

Home IHLIA – LGBTI Heritage