Eye is het enige filmmuseum van Nederland. Wij zijn schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Eye bewaart en beheert een collectie van meer dan 50.000 films en een veelvoud aan affiches, foto’s en persoonlijke archieven.

De Eye Study (studiecentrum) is vrij toegankelijk voor iedereen die in film geïnteresseerd is, van studenten filmwetenschap, filmprofessionals en onderzoekers tot de algemene filmliefhebber. In de Eye Study zijn 14 studieplekken beschikbaar, waaronder twee mediacabines. Op 7 computers zijn de online catalogi raadpleegbaar.

Collectie

  • De collectie van Eye bevat meer dan 54.000 films uit alle genres en biedt een staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Meer dan 9.000 gedigitaliseerde films uit de collectie zijn direct te bekijken in de Eye Study, alsook gedigitaliseerde foto’s, affiches, filmstills, etc.
  • Eye beheert ca.150 papieren persoons- en bedrijfsarchieven van filmmakers, instellingen en productiemaatschappijen. Van deze archieven is een inventaris beschikbaar; veel archivalia zijn opvraagbaar.
  • De bibliotheekcollectie omvat ca. 30.000 boeken, jaarverslagen, festivalcatalogi en seriële uitgaven in verschillende talen.
  • Daarnaast beheert de Eye Study zo’n 1.900 tijdschrifttitels (vanaf 1850), waaronder 70 lopende abonnementen. Het knipselarchief bevat ruim 250.000 knipsels uit voornamelijk Nederlandse dagbladen. Deze zijn digitaal beschikbaar in de Eye Study.

Bijzondere collectie(s)

  • De Desmet collectie omvat 933 films, bijna allemaal afkomstig uit de periode 1907-1916. Daarnaast bestaat de collectie uit zo’n 2.000 affiches en bijna 700 foto’s en bedrijfsdocumentatie. De collectie staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Historische knipsels uit Nederlandse kranten vanaf 1930. Gedigitaliseerde collectie over films, personen en filmonderwerpen en is ontsloten via de bibliotheekcatalogus van Eye.
  • Internationale collectie historische filmtijdschriften vanaf 1850, direct opvraagbaar in de Eye Study.

Catalogus

Bijzonderheden: de catalogi zijn overal toegankelijk, maar buiten Eye zijn de films, afbeeldingen en digitale documenten afgeschermd vanwege de auteursrechten.

Studieplekken
Reserveren van een studieplek (aanbevolen).

Contact

Eye Study
Asterweg 26
1031 HP Amsterdam
Nederland


Telefoon: 020 – 58 91 411
E-mail: eyestudy@eyefilm.nl

Foto’s

Eye Study. Foto: Ton Söder

Home EYE Filmmuseum / EYE Study