Het Amsterdam Museum, opgericht in 1926, nodigt als innovatief stadsmuseum bewoners en bezoekers van Amsterdam uit om mede-eigenaar te worden van onze stad – een metropool in het klein. Het museum is te bezoeken in het Amsterdam Museum aan de Amstel en in Huis Willet-Holthuysen op de Herengracht. De locatie in het Burgerweeshuis in de Kalverstraat wordt de komende jaren gerenoveerd.
Het museum beheert een collectie ruim van 100.000 objecten, die grotendeels in eigendom is van de stad Amsterdam en daarmee ook van haar bewoners.

Collectie
De boekencollectie bestaat uit ruim 13.000 banden. De bibliotheek bevat een representatieve collectie boeken, tijdschriften en naslagwerken met betrekking tot de geschiedenis van Amsterdam. De basis van deze collectie wordt gevormd door de bibliotheek van de ‘Amsterdam’-verzamelaar Willem Dreesmann. Ook enkele andere bijzondere boekencollecties maken deel uit van de museumcollectie zoals de bibliotheek van het echtpaar Willet-Holthuysen en de Luyken-collectie van Piet van Eeghen.

De tekeningen en prenten zijn in de online collectie te doorzoeken

Bijzondere collecties
De verzameling zeldzame en kostbare werken tot 1900 is onderdeel van de museumcollectie en staat als zodanig zowel voor bestudering als voor expositie ter beschikking. Deze kleine, maar bijzondere verzameling omvat onder meer stadsbeschrijvingen, reisbeschrijvingen, bijbels, atlassen en historische werken.

Abraham Willet en zijn vrouw Louisa Willet-Holthuysen verzamelden niet alleen kunstvoorwerpen, maar bezaten daarnaast een representatieve negentiende-eeuwse bibliotheek, met een accent op kunstgeschiedenis. Deze werd met de verzameling en het huis Herengracht 605 in 1895 door Louisa Willet-Holthuysen nagelaten aan de stad Amsterdam.

De Luyken-collectie werd in 1907 geschonken aan het museum door de familie Van Eeghen. Het is een verzameling van boeken geschreven en/of geïllustreerd door Jan Luyken (1649-1712) en zijn zoon Caspar Luyken (1672-1708). Zij behoorden tot de meest gevraagde Amsterdamse boekillustratoren van hun tijd. De schenking bevat naast de boeken een grote hoeveelheid bijbehorende tekeningen en losse prenten. Voorzover bekend is dit de grootste ‘Luyken’-verzameling ter wereld, die waar mogelijk nog steeds wordt aangevuld.

Tentoonstellingsdocumentatie
In deze documentatie bevinden zich foto’s, werktekeningen, ontwerpen, studiemateriaal en diverse aantekeningen met betrekking tot de productie van talloze tentoonstellingen, die sinds 1926 in het Amsterdam Museum en sinds 1895 in Museum Willet-Holthuysen zijn gehouden.

Catalogus
De bibliotheekcatalogus is net als de gehele museale collectie van het Amsterdam Museum, online raadpleegbaar.

Dienstverlening

De boekencollectie en de documentatie bevinden zich in het depot van het Amsterdam Museum in Amsterdam noord en zijn alleen op afspraak te bezoeken.
De boekenverzameling is onderdeel van de museumcollectie en kan voor tentoonstellingen in bruikleen worden aangevraagd via de bruikleenprocedure.

Contact

Amstel 51
1018 EJ Amsterdam
Nederland

De boekencollectie en de documentatie bevinden zich in het depot van het Amsterdam Museum in Amsterdam noord en zijn alleen op afspraak te bezoeken.


Telefoon: 020 523 18 22
E-mail: infocollectie@amsterdammuseum.nl

Foto’s

Pellentesque ut orci eu leo hendrerit ullamcorper in vitae est. Quisque convallis augue sit amet elit lobortis, vitae euismod elit sollicitudin.

Home Amsterdam Museum