ALMS-conferentie in Berlijn

ALMS is een reeks internationale conferenties gericht op openbare, particuliere, academische en basisarchieven die alle soorten materiaal van lgbtiq+-gemeenschappen verzamelen en bewaren. ALMS staat voor Archives, Libraries, Museums and Special Collections. Haar missie is om ervoor te zorgen dat onze geschiedenis behouden blijft en gedeeld wordt. Dit jaar vindt de conferentie plaats in Berlijn en namens IHLIA zullen drie van onze collega’s daar spreken.

De serie is gestart in 2006 in Minnesota en de laatste twee conferenties vonden plaats in Amsterdam in 2012 en Londen in 2016. Deze conferenties bieden archivarissen, activisten en geleerden van over de hele wereld de gelegenheid om samen te komen, hun verhalen te delen en de problemen rond het documenteren van lgbtiq+ levens te bespreken. ALMS is een uitzonderlijk evenement, omdat het de bemoedigende ervaring biedt om deel uit te maken van een internationaal netwerk dat grenzen overwint en op koers ligt voor de toekomst.

27 t/m 29 juni 2019 in Berlijn

ALMS 2019 Berlijn herdenkt ook de honderdste verjaardag van ’s werelds eerste queer archief, bibliotheek, museum en bijzondere collectie. In 1919 opende Magnus Hirschfeld het Institut für Sexualwissenschaft (Instituut voor Seksueel Onderzoek) dat in 1933 door de nazi’s werd vernietigd. Dit instituut was gevestigd op de plaats waar het Haus der Kulturen der Welt vandaag de dag staat en waar ALMS Berlijn bijeenkomt.

Hirschfeld was eveneens de oprichter van het Wissenschaftlich Humanitäres Komitee (WHK), de eerste organisatie in de geschiedenis die tegen antihomoseksuele wetten protesteerde. Zo diende in 1907 het Komitee een petitie in bij de Duitse Rijksdag in ter wijziging van §175, het Duitse strafwetartikel tegen homoseksualiteit. Die petitie werd ook ondertekend door jonkheer mr. J.A. Schorer. Deze eerste Nederlands homoactivist vestigde zich in 1903 in Berlijn om zich in de seksuologie te verdiepen bij het WHK. Schorer werd zelfs één van de naaste medewerkers van dr. Magnus Hirschfeld.

Meer weten over Schorer? Een belangrijk onderdeel van de IHLIA-collectie is de Schorerbibliotheek.

IHLIA en de conferentie

Deze voor IHLIA belangrijke conferentie betekent een mogelijkheid om onze kennis en ervaringen te delen met andere organisaties en mensen die iedere dag druk bezig met het documenteren van lgbtiq+-gemeenschap.

Drie van onze medewerkers zullen spreken:

Berry Feith | Challenges in Digitising and Making the IHLIA Collection Accessible on the Internet

Connie van Gils | Creating An Online Presentation of the History of Gay & Lesbian Nightlife by Using Ephemera

Jack van der Wel (met Walter Walker) | The Abridged Homosaurus: A Supplement to Existing Retrieval Systems