Adam Link

Referentiedata voor Amsterdamse collecties

Adamlink, een project van Stichting AdamNet, wil Amsterdamse collecties verbinden en als LOD beschikbaar maken.

Om collecties te verbinden hebben we identifiers (URIs) voor concepten als straten, personen en gebouwen nodig. Vaak zijn die al beschikbaar, bijvoorbeeld in de BAGRKDartists of Wikidata.

Hier voegen we onze eigen Adamlink URIs aan die identifiers toe. Niet omdat we die beter vinden dan BAG, RKDartists of Wikidata, maar omdat bepaalde concepten – verdwenen straten bijvoorbeeld – niet in genoemde authority sets terug te vinden zijn. En omdat we op Adamlink allerlei naamvarianten van concepten bijeen kunnen brengen.

We proberen Adamlink als hub laten fungeren, door bijvoorbeeld bij een straat naar zowel BAG als Wikidata te verwijzen. Regelmatig nemen we data eerst op Adamlink op, bijvoorbeeld alle geportretteerden die we in de beeldbank van het Stadsarchief tegenkomen, om die personen vervolgens (zowel scriptsgewijs als handmatig) te verbinden met bestaande authority sets als Wikidata, Ecartico of RKDartists.

Project

Het Adamlink project liep tussen 2016 en 2019. De referentiedata is nog steeds beschikbaar en wordt door het Stadsarchief Amsterdam bijgehouden.

Naar AdamLink

Home Adam Link