Van opstand naar party party party

Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober presenteert IHLIA LHBT erfgoed een speciaal online platform rondom het thema van 2018, opstand. We gaan proberen de opkomst van de homohoreca als gevolg van de succesvolle opstand van homomannen en lesbische vrouwen tegen kerk en staat te beschrijven op Historypin. Maar daarvoor hebben we jullie hulp nodig!

Op de eerste spontane homodemonstraties halverwege de jaren zeventig in Amsterdam en Nijmegen volgde in 1979 een massaal protest in Roermond tegen de onderdrukking van homomannen en lesbische vrouwen door kerk en staat. We eisten een volwaardig bestaan. Duizenden mensen kwamen uit de kast en speldden buttons op hun jas en tas met teksten als 'Liever Lesbies' of 'Flikker'. Met elkaar vierden ze eendrachtig hun bevrijding in de talloze meer en minder roemruchte bars en discotheken die openden.

De aanvankelijk duimdikke deuren met uitstekende spijkers om potenrammers tegen te houden werden in de loop der jaren vervangen door glas. De opstand was sociaal een succes, gelijke rechten zouden volgen.

 

Tijdens de aids-crisis in de jaren tachtig moesten veel etablissementen sluiten, de clientèle stierf of bleef weg uit angst voor besmetting. Vervolgens werd met de opkomst van dating-sites en -apps de noodzaak voor speciale ontmoetingsplaatsen minder, een nieuwe slag voor de homohoreca.

 

Helemaal weg is het roze uitgaansleven gelukkig niet. Vrijwel iedereen uit onze community heeft bijzondere herinneringen aan de kroegen, disco's, darkrooms en legendarische feesten van de afgelopen veertig jaar. Help mee met IHLIA om deze geschiedenis vast te leggen op Historypin!

 

Wil je weten hoe? Kijk voor meer informatie op de site van IHLIA.

     

 

 

 

 

Nieuws

Twitter