Bijzondere transboeken uit collectie Renate Stoute

IHLIA is blij met de aanwinst van een aantal bijzondere transboeken uit de collectie Renate Stoute.

Renate Stoute, auteur en transvrouw, stierf in 2000 onverwacht aan ernstig leverfalen. Haar leven, eerder vol downs en overmatig drugsgebruik, zag er juist op dat moment zonnig uit. Ze was zielsgelukkig met haar vrouw Janis, en het plan was om te proberen een kindje te krijgen via ki. Maar dat liep helaas anders.

Travestiet

Stoute werd geboren in 1950 in Haarlem en publiceerde haar eerste en zeer succesvolle roman Op de rug van vuile zwanen bij de Arbeiderspers in 1982. Later volgden titels als Het grimmig genieten (Arbeiderspers 1992), Een goeie travestiet zie je niet (non-fictie, Atlas, 1994) en de verhalen- en dichtbundel Uit een oude jas vol stenen (Prometheus, 1999) waarin autobiografische thema’s als travestie en transgender verwerkt zijn.

Verrijking

Naast het schrijven van verhalen en gedichten, verzamelde ze ook boeken over cross-dressing, genderidentiteit en seksualiteit. Uit deze collectie ontving IHLIA grootformaat fotoboeken als Transformations: Crossdressers and those who love them uit 1990 van Mariette Patty Allen en Transvestiten uit 1978 met foto’s van de hand van Anno Wilms, biografieën en semiwetenschappelijke literatuur met titels als Een koninkrijk voor een meesteres: bijdragen tot de psychologie van het sado-masochisme uit 1974. Een ware verrijking van de IHLIA-collectie!

Interesse? De boeken zijn binnenkort in te zien aan de Informatiebalie van IHLIA gedurende openingstijden en op aanvraag. Ook de titels van Stoute zijn in te zien op afspraak. Stuur hiervoor een mailtje naar info@ihlia.nl

Met dank aan Janis Wagemans.

Foto: Janis en Renate in gelukkige tijden (Van Renate Stoute in de IHLIA-collectie (uit catalogus))

Nieuws

Twitter