Fritz Landshoff: Keizersgracht 333, Querido Verlag. Erinnerungen eines Verlegers

Fritz Landshoff: Keizersgracht 333, Querido Verlag. Erinnerungen eines Verlegers

Landshoff werd in 1927 een der directeuren van uitgeverij Gustav Kiepenheuer Verlag, Potsdam - Berlijn. Zijn collega's waren daar Hermann Kesten en Walter Landauer. Na de machtsovername door de nationaal-socialisten werd de uitgeverij in 1933 gesloten.

In april 1933 vroeg de Nederlandse uitgever Emanuel Querido aan Landshoff om de leiding op zich te nemen van de Duitstalige afdeling van zijn uitgeverij Querido Verlag, Keizersgracht 333 in Amsterdam. Landshoff nam het aanbod aan en wist talrijke belangrijke auteurs voor de uitgeverij te winnen zoals Alfred Döblin, Heinrich Eduard Jacob, Lion Feuchtwanger, Emil Ludwig, Klaus Mann, Heinrich Mann, Thomas Mann, Anna Seghers, Ernst Toller, Arnold Zweig en vele anderen. Naast veel literaire non-fictietitels zijn er ook publicaties tegen het beleid van Hitlers Duitsland verschenen. In 1933 verscheen Heinrich Manns essay Der Hass en in september 1933 werd het eerste nummer van het door Klaus Mann geredigeerde literaire en politieke tijdschrift Die Sammlung gepubliceerd.

Zo werd het Querido Verlag de uitgever van de belangrijkste Duitstalige schrijvers die in verzet waren tegen het nationaalsocialisme. Van 1933 tot 1940 en vanaf 1945 tot 1950 zou Landshoff 171 Duitstalige boeken voor Querido uitgeven, waaronder de zogenaamde Duitse Exilliteratur. De auteurs ontvingen hun vergoedingen in maandelijkse betalingen, bij het sluiten van het contract en de levering van het manuscript. (Wikipedia)

Goethe-Institut Amsterdam

Nieuws

Twitter