Stemmen in de bibliotheek bij Atria

woensdag 14 maart 2018

Op woensdag 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Atria aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam verandert op die dag in een stembureau.

De bibliotheek van Atria is open van 7.30 tot 21.00 uur. Met een Amsterdamse stempas en geldig identiteitsbewijs kunt u stemmen in elk stembureau binnen Amsterdam, dus ook bij Atria.

Tussen 10 en 17 uur is de bibliotheek ook open voor onderzoek of studie.

2017 – 2019: 100 jaar passief en actief vrouwenkiesrecht

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen bij verkiezingen. Pas in 1917 werd het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Vrouwen konden toen voor politieke functies gekozen worden, maar mochten niet zelf stemmen. In 1919 kregen vrouwen het felbegeerde actief kiesrecht, waardoor ze zelf mochten stemmen. Daarvoor was hard gestreden. In de bibliotheek van Atria vindt u vele boeken, artikelen, foto’s, affiches en archieven van personen en organisaties over de vrouwenkiesrechtstrijd

Hoeveel vrouwen zitten er in de politiek?

De Factsheet Vrouwen in politiek zet de recentste cijfers over het aantal vrouwen in onder andere de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, gemeenteraden en waterschapsbesturen op een rij.

Politieke vertegenwoordiging

Atria maakt zich ook nu nog sterk voor een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Dat is nodig. De afgelopen 100 jaar groeide de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Maar op dit moment zijn slechts 28% van de gemeenteraadsleden vrouwen. Atria deed in 2016 onderzoek naar de redenen waarom het aandeel van vrouwen in de lokale politiek laag is. Het rapport Vrouwenstemmen in de raad informeert over de factoren die van invloed zijn op de relatief geringe deelname van vrouwen in de lokale politiek en geeft aanbevelingen voor verbetering.

Kiesrecht Tour

Hoe is het vrouwenkiesrecht tot stand gekomen? Welke personen speelden een rol en op welke manier zetten zij zich in? Leer meer over de geschiedenis van de vrouwenkiesrechtbeweging in een speciale Kiesrecht Tour op maandag 19 maart.

 

Nieuws

Twitter