In the Pines: nieuwe titel in de bibliotheek van Museum Tot Z0ver

woensdag 6 april 2016

De bibliotheek van Museum Tot Zover heeft twee graphic novels cadeau gekregen: In the Pines van Erik Kriek (uitgever Scratch) en Styx: Of de zesplankenkoorts van Peter Pontiac (uitgever Podium).

In the Pines is een verzameling van vijf beeldverhalen die gebaseerd zijn op murder ballads: traditionele songs die reppen over een, al dan niet waargebeurde, dramatische moord. Het zijn rauwe verhalen waarin onbeantwoorde liefdes, crimes passionels, woede, jaloezie en hebzucht een grote rol spelen. De muziek is diep geworteld in de Amerikaanse traditie en nog altijd worden nieuwe murder ballads geschreven door o.a. Dolly Parton, Bob Dylan, Steve Earle en Nick Cave.

Erik Kriek koestert al jaren een grote liefde voor deze muziek en koos voor In the Pines een vijftal favoriete songs. Deze gebruikte hij als uitgangspunt voor zijn eigenzinnige beeldverhalen. De songteksten van Nick Cave, Johnny Cash, Gillian Welch en Steve Earle vormden de inspiratie voor vijf grimmige verhalen over liefde, verraad, het leven en - uiteraard - de dood. De tekeningen ademen de sfeer van het Amerikaanse platteland van begin vorige eeuw. In de uitgestrekte naaldbossen gebeuren zaken die het daglicht soms maar moeilijk kunnen verdragen...

In het boek zit een cd met daarop de vijf bovenstaande nummers, plus de song 'In the Pines', uitgevoerd door de band Blue Grass Boogiemen. Erik Kriek is hierop zelf ook te horen als zanger. Verder schreef muziek- en Amerika-kenner Jan Donkers een essay over de traditie van de murder ballad in de Amerikaanse muziek.

Ieder verhaal in deze graphic novel is uitgevoerd in zwart-wit met een enkele steunkleur. De hiermee gecreëerde sfeer past uitstekend bij de inhoud van de macabere teksten van de ballads. Tekentechnisch lijken ze sober, maar ze tonen precies waar het om gaat in het verhaal. De lettering met de hand in deze bijzondere en mooie uitgave is gemaakt door Frits Jonker.

Nieuws

Twitter