Beheer je een lgbt-website en wil je deze laten archiveren? Neem contact op met de KB

dinsdag 5 juni 2018

De KB archiveert als Nationale Bibliotheek van Nederland ook Nederlandse websites. Het KB-webarchief bevat een selectie van 13.000 Nederlandse websites die vanaf 2007 zijn verzameld door de KB, waaronder die van IHLIA.

Naast het archiveren van bekende en minder bekende reguliere websites worden er ook speciale webcollecties aangelegd als een etalage voor het webarchief. Hierbij zijn thema’s aan bod gekomen zoals: 500 jaar reformatie, 200 jaar Koninkrijk, vliegramp MH17, maar ook Sinterklaas en Carnalval. In internationaal verband is er meegewerkt aan speciale webcollecties over de Olympische Zomerspelen van 2012, de Winterspelen van 2014 en de Eerste Wereldoorlog.

Lgbt-websites

Sinds begin van 2018 wordt er ook een speciale collectie websites rondom het thema lgbt aangelegd. Hiervan zijn, naast IHLIA, een vijftigtal websites geselecteerd. Met iedere beheerder van de websites neemt de KB contact op om toestemming te vragen voor archivering.

Beheert u een lgbt-website die nog niet is gearchiveerd dan kan deze aangemeld worden via: webarchivering@kb.nl. Op de website van de KB is een lijst te vinden van websites die al zijn aangemeld.

Opgeheven websites

In sommige gevallen is de KB al te laat en is een bepaalde website al uit de lucht. Deze kan dan met de bestaande webcrawltechniek niet meer gearchiveerd worden. Vaak hebben webbeheerders wel de moeite genomen om een kopie van de laatste website op een CD-Rom te zetten. Mocht dat ook voorkomen bij lgbt-websites die niet meer online zijn, dan kan de KB in veel gevallen deze websites met speciale technieken alsnog opnemen in het webarchief. Indien er (voormalige) webbeheerders zijn die oude websites op een CD-Rom of een andere drager hebben, dan kunnen deze zich ook melden door contact op te nemen met webarchivering@kb.nl

Werkwijze archivering

De sites worden één tot twee keer per jaar binnengehaald (geharvest) en duurzaam opgeslagen. De gearchiveerde websites zijn op dit moment alleen toegankelijk voor bezoekers van de KB die in bezit zijn van een KB-jaarpas waarmee het KB-webarchief in de leeszaal van de KB bekeken kan worden met behulp van de zogenaamde Wayback Machine.

 

Nieuws

Twitter