• Afdruk unieke koperplaat van Amsterdam in de Gouden Eeuw

    Amsterdam in de Gouden Eeuw

    Een absoluut topstuk is de koperplaat die gegraveerd werd door de bekende kaartuitgever Nicolaes Visscher (1618–1679) met de plattegrond van Amsterdam omstreeks 1660. De gravure toont de stad op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw, met een oningevulde strook voor de beoogde stadsuitbreiding aan de oostkant. Vanaf 1660 werkte Amsterdam intensief aan een vierde stadsuitbreiding, waarbij het gebied tussen het IJ en de Leidsegracht bij de stad werd getrokken. ‘Op deze kaart is de nieuwe stadsuitleg bewust wit gelaten,’ aldus Erik Schmitz van het Stadsarchief, ‘zodat men die met de hand kon invullen met de verschillende ontwerpen voor de stadsuitbreiding. De precieze invulling van het gebied stond op dat moment immers nog ter discussie. De kaart werd ook gebruikt om de werkzaamheden op in te tekenen, zoals het verplaatsen van molens.’

    De koperplaat is een verrassende vondst uit 2012 in de voormalige Stadsdrukkerij.. Bij de verhuizing van de Stadsdrukkerij in 2011 werden de archiefstukken overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam. Eén kast in de kelder van het gebouw bleef echter lange tijd gesloten omdat de sleutel zoek was. De kast bevatte een schat aan historische drukkersmaterialen, met onder meer 34 koperplaten van zeventiende-eeuwse gravures, series van oude houtblokken, clichés met stadswapens en biljetletters die nog gebruikt zijn door Willem Sandberg. Hans Moolenbel, bedrijfsarchivaris van drukkerij SDA Print+Media, onderkende het belang van de vondst en riep de hulp in van specialisten van het Amsterdam Museum, het Stadsarchief Amsterdam en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
     

    Stadsarchief

Stadsarchief Amsterdam

Collectie
Het Stadsarchief Amsterdam is het geheugen van de stad. De archieven en collecties beslaan 35 strekkende kilometer, waaronder een zeer uitgebreide bibliotheek over alle facetten van de geschiedenis van Amsterdam. De collectie van de Bibliotheek telt ongeveer 170.000 banden, 350 tijdschriften, 350.000 stuks klein materiaal zoals pamfletten, brochures etc. De collectie Persdocumentatie met meer dan 2.500.000 krantenartikelen, gerubriceerd op onderwerp, over de periode 1850-1997 is een waardevolle bron van informatie. Het is een zeer complete Amsterdam Bibliotheek.

De archieven en collecties worden niet uitgeleend en zijn alleen (gratis) ter inzage in één van de studiezalen. U vindt daar onder meer twee informatiebalies, 120 studieplekken, een uitgiftebalie en een reproshop. In de reproshop kunt u reproducties bestellen, die in vrijwel iedere vorm direct leverbaar zijn. Voor het raadplegen van originelen is legitimatie verplicht. De wachttijd voor aangevraagde materialen is maximaal 30 minuten.

In het Stadsarchief Amsterdam bevinden zich veel bijzondere archieven en collecties:

· Notariële archieven
· Joodse archieven
· Bedrijfsarchieven (Bijenkorf, Heineken)
· Familiearchieven
· Prenten en tekeningen
· Fotografie
· Bouwtekeningen
· Kaarten en atlassen

Informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening vindt u op de website van het Stadsarchief.

Algemene informatie
Bezoekadres:
Vijzelstraat 32, zakelijk bezoek: Herengracht 482
Amsterdam
Postadres:
Postbus 51140,
1007 EC Amsterdam
Telefoon: 
020 - 251 15 11 (Inlichtingen)
Fax: 
020 - 251 15 12