• Landkaart van Noord- en Centraal-Amerika en afscheid

  Landkaart van Noord- en Centraal-Amerika en afscheid

  Albumblad met landkaart van Noord- en Midden-Amerika en een foto van een kussend stel, mogelijk Hettie Laverge-Boelen en haar man Jan. Onderdeel van een fotoalbum van Eva Pennink, en opnames van een reis door de Verenigde Staten en Mexico in 1954.

  Vervaardiger: Eva Charlotte Pennink-Boelen

  Objectnaam: albumblad collage

  Materiaal: karton, papier, fotopapier

  Techniek: ontwikkelgelatinezilverdruk collage

  Rijksmuseum RP-F-2009-31-1
 • De Oostelijke expeditie van keizer Jinmu Jinmu tenno Tosei no zu

  De Oostelijke expeditie van keizer Jinmu Jinmu tenno Tosei no zu

  Keizer Jinmu, de mythische eerste keizer van Japan, met volgelingen kijkend naar zojuist onderworpen tegenstanders, tijdens zijn veroveringstocht door Japan. Op de grote houten boog van de keizer een gouden roofvogel, waarachter een stralende rode zon, symbool voor de kracht van de godin van de zon Amaterasu, die de roofvogel gestuurd zou hebben om de keizer op zijn expeditie te helpen.

  Vierde kwart 19de eeuw

  Rijksmuseum RP-P-1985-485
 • Model nationaal slavernijmonument, Erwin de Vries, 2002

  Model nationaal slavernijmonument

  Bronzen afgietsel van het model dat Erwin de Vries maakte als inzending voor de prijsvraag voor het ontwerp van een nationaal monument slavernijverleden voor het Oosterpark te Amsterdam. Het monument bestaat uit drie delen. Het eerste deel verbeeldt de slaven, een groep gebogen, bijeengepakte mensen. Het tweede deel toont een persoon die onder een poort doorloopt, als symbool voor een slaaf op weg naar de vrijheid, op weg naar een nieuw leven. Het derde deel wordt gevormd door een persoon, die de armen boven het hoofd heeft uitgestrekt, en die staat voor de bevrijdde mens. De omvang van de figuren wordt met elk deel groter. De drie delen zijn door de kunstenaar op een houten sokkel bevestigd.
  Meer informatie op de website van het Rijksmuseum.

  Rijksmuseum
 • Tijdschrift Puck - December 1907

  Puck - December 1907

  Nummer 23, deel twee van het tijdschrift Puck, uitgegeven in Tokyo; acht bladen, genummerd: 1, voorpagina met afbeelding van alternatieve Jezus en Maria; 2-16, cartoons en tekst in Japans en af en toe Engels.

  Rijksmuseum
 • Baai van Nagasaki

  Baai van Nagasaki

  De baai van Nagasaki met l.v. de dichtbebouwde stad met een halfrond eiland ervoor en poort tussen eiland en vaste land. Links twee rechthoekige eilanden met bruggen ertussen. Centraal in baai schepen. Middenin een driemaster met Nederlandse vlag. Links 4 Chinese jonken met drie masten. Vooraan vissersschepen zowel met als zonder mast. Eén voert een Nederlandse vlag. Rechts en linksachter heuvels met weiden en bomen. Linksachter bergen. Bovenaan schildering luchtpartij en open zee. Bij uitgang baai schip met Nederlandse vlag in rook gehuld en met 12 roeiboten erachter. Afbeelding is op zijde gespannen met houten ondergrond; dit raamwerk zit in klein passepartout dat is bespannen met grijs textiel; glas ervoor. Dit geheel is gevat in houten gelakte lijst. Zwart lakwerk ingelegd met parelmoer in blad- en bloemmotieven. Langs glasrand zit goudlakwerk. Keerzijde: zwart houten plank met twee verticale gleuven.

  Link: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/NG-1190

  Rijksmuseum
 • Japans kamerscherm

  Japans kamerscherm

  Voorstelling scherm: een blauwe zee met witte, gestyleerd weergegeven golfjes waarop links een schip met zwarte romp, 3 rode masten, 8 witte zeilen en 5 Hollandse vlaggen in top . Op de achterspiegel afb. van een hert. Verschillende figuurtjes aan dek en op de ra's. Rechts een Chinese jonk met 2 masten, zeilen gestreken, een zijzwaard en enkele rood/witte vlaggen en wimpels in top. Verschillende figuurtjes aan dek. Op de boeg en romp drakenkop en bloemslingers.

  Link: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/NG-696

   

  Rijksmuseum
 • Nederlands opperhoofd met Javaanse bediende

  Holland berg en water

  Nederlands opperhoofd met Javaanse bediende

  Nederlander met hond, staand naast bediende met parasol, in westers landschap; 'berg en landschap' zoals vermeld op de prent is een letterlijke vertaling van het Japanse woord voor 'landschap': sansui. (Nagasaki-e)

  Periode: eerste/tweede kwart 19e eeuw.

  Link: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-1956-50

  Rijksmuseum
 • Detail interieur Cuypers bibliotheek in het Rijksmuseum

  Detail interieur biblio­­theek Rijksmuseum

  Het interieur van de bibliotheek is evenals het hele Rijksmuseum ontworpen door Pierre Cuypers.

  Rijksmuseum Research Library
 • Interieur van de bibliotheek van het Rijksmuseum voor de inhuizing

  Interieur bibliotheek Rijksmuseum

  Interieur van de bibliotheek van het Rijksmuseum ontworpen door  Pierre Cuypers (Roermond, 16 mei 1827 - aldaar, 3 maart 1921).

  Rijksmuseum Research Library

Rijksmuseum Research Library

Monumentale leeszaal van het gerenoveerde Rijksmuseum. Open op alle dagen van 10 tot 5.

De Rijksmuseum Research Library behoort tot de belangrijkste openbare kunstbibliotheken in de wereld.
De onderzoeksbibliotheek van het Rijksmuseum Amsterdam is een museumbibliotheek met een studiezaal en een leeszaal. Museumbezoekers zijn welkom in de leeszaal om vragen over de collectie te stellen en een boek of tijdschrift in te zien.
De bibliotheek omvat ca. 450.000 banden waaronder monografieën, 3.400 tijdschriften en 60.000 kunstveiling catalogi. De ca. 40.000 kunstveiling catalogi voor 1989 zijn niet opgenomen in de online catalogus.

Bezoekers
De renovatie heeft geresulteerd in een prachtige 19de eeuwse leeszaal. De documentatie van de kunstwerken, de collecties van de bibliotheek en het Prentenkabinet zijn toegankelijk via de ingang van het Rijksmuseum.
De bibliotheek is gevestigd in het Rijksmuseum aan de Museumstraat 1 te Amsterdam en is open van maandag tot en met zaterdag (zondag gesloten) behalve feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Externe links
-- Webcatalogus Bibliotheek Rijksmuseum
-- Rijksmuseum Research Library
-- Informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening van de bibliotheek vindt u op de website van het Rijksmuseum.

 

 

 

Algemene informatie
Bezoekadres:
Museumstraat 1
Amsterdam
Postadres:
Postbus 74888
1070 DN Amsterdam
Telefoon: 
020 - 674 72 67 (info)
Fax: 
020 - 674 70 01