• Van opstand naar party party party

  Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober presenteert IHLIA LHBT erfgoed een speciaal online platform rondom het thema van 2018, opstand. We gaan proberen de opkomst van de homohoreca als gevolg van de succesvolle opstand van homomannen en lesbische vrouwen tegen kerk en staat te beschrijven op Historypin. Maar daarvoor hebben we jullie hulp nodig!

  Op de eerste spontane homodemonstraties halverwege de jaren zeventig in Amsterdam en Nijmegen volgde in 1979 een massaal protest in Roermond tegen de onderdrukking van homomannen en lesbische vrouwen door kerk en staat. We eisten een volwaardig bestaan. Duizenden mensen kwamen uit de kast en speldden buttons op hun jas en tas met teksten als 'Liever Lesbies' of 'Flikker'. Met elkaar vierden ze eendrachtig hun bevrijding in de talloze meer en minder roemruchte bars en discotheken die openden.

  De aanvankelijk duimdikke deuren met uitstekende spijkers om potenrammers tegen te houden werden in de loop der jaren vervangen door glas. De opstand was sociaal een succes, gelijke rechten zouden volgen.

   

  Tijdens de aids-crisis in de jaren tachtig moesten veel etablissementen sluiten, de clientèle stierf of bleef weg uit angst voor besmetting. Vervolgens werd met de opkomst van dating-sites en -apps de noodzaak voor speciale ontmoetingsplaatsen minder, een nieuwe slag voor de homohoreca.

   

  Helemaal weg is het roze uitgaansleven gelukkig niet. Vrijwel iedereen uit onze community heeft bijzondere herinneringen aan de kroegen, disco's, darkrooms en legendarische feesten van de afgelopen veertig jaar. Help mee met IHLIA om deze geschiedenis vast te leggen op Historypin!

   

  Wil je weten hoe? Kijk voor meer informatie op de site van IHLIA.

       

   

   

   

   

 • Bureau Jonkheer mr. Jacob Anton Schorer

  Overdracht bureau Schorer op 31 mei 2017 te Leiden, v.l.n.r. Jack van de Wel (IHLIA),  Harold Tieman, Bald Tieman.  

  Het bureau van Jonkheer mr. Jacob Anton Schorer (Heinkenszand 1866 – Harderwijk 1957) is in 1957 geërfd door de familie Tieman uit Harderwijk en is altijd in de familie gebleven. Op 31 mei is het bureau door de huidige erfgenaam Harold Tieman aan IHLIA geschonken.

  Van de familie Tieman is nog één persoon in leven die de heer Schorer persoonlijk heeft gekend, Bald. Bald speelde in de jaren vijftig als jonge tiener samen met zijn drie jaar oudere broer Aernout vrijwel dagelijks een partijtje domino met Schorer. Schorer woonde in die tijd in dezelfde straat als de familie Tieman. Hij liep toen al tegen de negentig.

  Het gezin Tieman had zes jongens, waarvan er drie veel contact hebben gehad met Schorer: Ralph, Aernout en Bald. Ralph en Aernout zijn beiden niet meer in leven.   De vader van de zes jongens (1900-1981) regelde als bankier de bankzaken van Schorer. Hij was ook zijn executeur testamentair. De twee mannen hadden een goede band met elkaar.    

   

  Herinneringen

  Volgen hier de herinneringen van Bald Tieman (Harderwijk, 1942) aan Jonkheer mr. Jacob Anton Schorer, zoals door hem beschreven en verteld aan IHLIA:

    “Jonkheer Schorer woonde vanaf 1943 samen met zijn ongetrouwde zuster Adolphine op diverse adressen in Harderwijk. Ik herinner me alleen het huis waar Schorer woonde, vlak bij het station van Harderwijk. Hij en zijn zuster woonden in bij de familie Posthumus, door ons onder elkaar aangeduid als de familie Pstúmus. Ze hadden er beiden een grote kamer, aan weerskanten van de gang, op de eerste verdieping.     De familie Posthumus maakte het de heer Schorer lastig, er waren conflicten, omdat hij jongens ontving aan huis. Ook mijn twaalf jaar oudere broer Ralph kwam regelmatig bij hem. Hoe dat contact precies ontstaan is, weet ik niet. Misschien moest hij een keer iets afgeven van mijn vader en zijn ze zo aan de praat geraakt. Pas veel later heb ik begrepen dat Ralph homo was, toen was hij al in de vijftig. Misschien speelde dat destijds een rol in het contact.     Toen Ralph ging studeren aan Nijenrode, een studie die waarschijnlijk (deels) is betaald door Schorer, was het voorbij met de bezoekjes, want Nijenrode was intern. Ralph kende Schorer en zijn zus dus al vóórdat hij naar de Oranjelaan verhuisde waar wij woonden.  

   

  Zwembad

  Zelf kende ik jonkheer Schorer aanvankelijk alleen van het zwembad. Tegenover het huis van Postumus lag het paadje naar het zwembad van Harderwijk, de Sypel. Schorer ging daar zomers vele dagen naartoe om achterin te zonnebaden op het iets verhoogde gazon naast het pierenbadje. Vanaf die plek had hij goed uitzicht op de spelende kinderen.     Hij ging niet in het water, maar zat met zijn zonnebril op, in zijn eigen opvouwbare ligstoel voornamelijk te lezen. Hij had een ouderwetse bruine dokterstas met bovensluiting, daarin zaten zijn spullen. Hij liep met een houten wandelstok met zo’n grote bocht bovenaan, en ging gekleed in een belachelijk klein zwembroekje.     Hij viel ons kinderen natuurlijk op, maar we raakten gewend aan die zonderling. We vonden het een beetje een gekke kerel. Er waren nooit mensen van die leeftijd in het zwembad. Ik vond hem altijd een beetje morsig, misschien omdat hij zo oud, verfrommeld, gerimpeld en verschrikkelijk bruin was. Hij zocht nooit contact.

   

  Oranjelaan

  Toen zijn zuster, jonkvrouw Adolphine, stierf in 1953, is hij verhuisd naar de Oranjelaan op een steenworp afstand van ons huis. Hij kwam in te wonen bij het echtpaar Splinter en zoon Leo. Hun oudste zoon Rudy was kort daarvoor verongelukt. Leo was van mijn leeftijd, maar wij speelden niet vaak met hem, want de familie Splinter was rooms en wij waren hervormd. Dat was in die tijd nog zo.     Ralph was toen dus al het huis uit, en mijn drie jaar oudere broer Aernout nam de bezoekjes over. Ik werd eraan toegevoegd als chaperonne, al wist ik maar heel vaag wat dat was.     De kamer waar de heer Schorer woonde was klein, naar schatting 2.5 x 3.5 meter, misschien iets groter. Hij stond flink vol met spullen, waaronder het bewuste bureau en een grote bruinhouten kast. Dat Schorer een voorliefde had voor het mannelijk lichaam, kon je zien aan een aantal kunstwerken dat op die kast stond. Het waren naakte Olympische atleten van zwart metaal in Griekse houdingen op een rond zwart voetstuk, met gebroken kettingen aan hun polsen, of speer of discus werpend.     Hij werd goed verzorgd door mevrouw Splinter, al zal ze hem wel vreemd hebben gevonden.    

   

  Limonade

  Mijn broer en ik gingen dus iedere middag van vier uur tot half zes naar hem toe. Mevrouw Splinter deed ons open. Het was niet dat wij een sleutel hadden zoals de jongens bij Posthumus, wat ik vele jaren later vernam.     Nu moet je niet denken dat deze bezoekjes een opgave en opoffering voor ons waren, want meneer Schorer verwende ons enorm. Ten eerste kregen we ruim glazen limonade te drinken, gemaakt van limonadesiroop van Siebrand uit zeskantige glazen flessen. Verder stond er een platte vierkante trommel van Verkade op tafel met gemengde biscuits, ronde en vierkante. Daar namen we flink van.     Financieel leverde het ons ook iets op. Dat ging zo: we speelden elke dag domino, dat werd door hem ‘nossen’ genoemd, aan de houten tafel. Ik herinner me dat hij de enen aanduidde met ‘apen’. Vijf om een, was dus ‘vijf om aap’, nul om een heette ‘blank om aap’.     Om de stand bij te houden had hij een prachtige set van vier rechthoekige doosjes met ivoren fiches. Die doosjes pasten precies in een op maat gemaakt oosters onderblad met schuin opstaande bewerkte randen, kunstig ingelegd ivoor op zwart. Mijn broer Aernout heeft het geërfd, en nu zal het bij een van z’n twee zonen zijn, denk ik.     Aan het eind van het bezoek kreeg de winnaar z’n gewonnen fiches in centen uitgekeerd. Schorer haalde dan zijn portemonnee uit zijn achterzak en betaalde ons uit. Het leuke was dat de verliezer ook uitgekeerd kreeg, volgens zijn principe ‘qui perd gagne’, wie verliest wint (toch).    

   

  Jules Verne

  Schorer kocht voor Aernout regelmatig ingebonden boeken van Jules Verne, ik weet niet waarom. Het waren de originele, meestal blauwe, boeken, goud op blauw, die toen al antiquarisch waren. Ik vermoed dat hij iemand opdracht had gegeven om naar deze boeken te speuren. Aernout had op den duur wel twintig van die blauwe, plus circa vijf rode.     We hebben ook een keer een lp van hem gekregen met daarop de opera Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni. Schorer vond vooral de spectaculaire opening zo mooi dat hij vond dat wij die ook moesten beluisteren. Wanneer ik deze muziek hoor, moet ik nog altijd aan hem denken.     Ik heb me nooit onprettig gevoeld bij hem, het was altijd heel ontspannen, hij was een erg aardige oude man. Hij heeft ons nooit onheus bejegend. Het enige wat hij een enkele keer deed was z’n bruine gerimpelde hand kort op je blote knie leggen. Ik herinner me dat hij zei dat hij het zonde vond wanneer jongens gingen voetballen en er spierbundels ontstonden op de voorheen elegante en gladde bovenbenen en knieën.     Overdag als wij er niet waren, denk ik dat hij las. Blaadjes van Christian Science waar hij zich bij aangesloten had, of National Geographic. Hij ging niet vaak naar buiten en had verder weinig aanloop. Heel af en toe kwam Freddy, de zoon van zijn vroegere en overleden vriend.     Over homoseksualiteit heeft hij met ons nooit gesproken. Ook niet over Christian Science, trouwens.     Hij vond het jammer als we af en toe niet kwamen, maar heeft nooit enige druk uitgeoefend op ons.     Op den duur werd hij doof en moest vaak hij z’n oor naar je toekeren met z’n grote gerimpelde hand achter z’n grote dove oor.    

   

  Testament

  Onze moeder stierf eind 1955, 53 jaar jong. In 1956 kreeg onze vader een baan op het hoofdkantoor in Amsterdam aangeboden, waardoor hij moest gaan forensen, dus zouden we gaan verhuizen. Ik herinner me dat dit een klap was voor Schorer maar hij heeft dat gelukkig niet hoeven meemaken. Hij overleed kort voordat we uit Harderwijk weggingen, op 91-jarige leeftijd.     Schorer had ons bedacht in zijn testament. Mijn vader erfde het mooie bureau. Het heeft de meeste tijd bij mijn vader gestaan, die er ook wel aan werkte. Na mijn vaders dood ging het naar Ralph en zo verder.     Voor mijn broer Aernout en mij was er een studiefonds. Daar heb ik met succes gebruik van gemaakt. Het dominospel en de Griekse atleten gingen naar Aernout, voor zover ik weet. Waarschijnlijk zijn ze nu dus bij zijn kinderen, net als de boeken van Jules Vernes. Ik moet dat eens nagaan.     Vanuit mijn woonplaats Utrecht ga ik regelmatig kijken op de oude begraafplaats in Harderwijk, waar mijn ouders en Ralph begraven liggen. Schorer ligt er ook begraven. De letters op zijn grafsteen zijn vrijwel onleesbaar geworden, daar mag wel eens iets aangedaan mag worden, vind ik. Ik ga altijd even langs bij zijn graf. Ik heb gewoon prettige herinneringen aan hem, alleen maar prettige herinneringen.”       Met dank aan Harold Tieman die het initiatief nam voor deze schenking en aan zijn oom Bald Tieman voor het delen van zijn herinneringen.

   

 • Bijzondere transboeken uit collectie Renate Stoute

  IHLIA is blij met de aanwinst van een aantal bijzondere transboeken uit de collectie Renate Stoute.

  Renate Stoute, auteur en transvrouw, stierf in 2000 onverwacht aan ernstig leverfalen. Haar leven, eerder vol downs en overmatig drugsgebruik, zag er juist op dat moment zonnig uit. Ze was zielsgelukkig met haar vrouw Janis, en het plan was om te proberen een kindje te krijgen via ki. Maar dat liep helaas anders.

  Travestiet

  Stoute werd geboren in 1950 in Haarlem en publiceerde haar eerste en zeer succesvolle roman Op de rug van vuile zwanen bij de Arbeiderspers in 1982. Later volgden titels als Het grimmig genieten (Arbeiderspers 1992), Een goeie travestiet zie je niet (non-fictie, Atlas, 1994) en de verhalen- en dichtbundel Uit een oude jas vol stenen (Prometheus, 1999) waarin autobiografische thema’s als travestie en transgender verwerkt zijn.

  Verrijking

  Naast het schrijven van verhalen en gedichten, verzamelde ze ook boeken over cross-dressing, genderidentiteit en seksualiteit. Uit deze collectie ontving IHLIA grootformaat fotoboeken als Transformations: Crossdressers and those who love them uit 1990 van Mariette Patty Allen en Transvestiten uit 1978 met foto’s van de hand van Anno Wilms, biografieën en semiwetenschappelijke literatuur met titels als Een koninkrijk voor een meesteres: bijdragen tot de psychologie van het sado-masochisme uit 1974. Een ware verrijking van de IHLIA-collectie!

  Interesse? De boeken zijn binnenkort in te zien aan de Informatiebalie van IHLIA gedurende openingstijden en op aanvraag. Ook de titels van Stoute zijn in te zien op afspraak. Stuur hiervoor een mailtje naar info@ihlia.nl

  Met dank aan Janis Wagemans.

  Foto: Janis en Renate in gelukkige tijden (Van Renate Stoute in de IHLIA-collectie (uit catalogus))

 • Periodieken 'Rechts Richten' en 'Anders Bekeken'

  IHLIA heeft uit de nalatenschap van Hann Diekmann (1896-1989), één van de oprichters van het blad Levensrecht uit 1940 waaruit in 1946 het COC is ontstaan, een aantal interessante periodieken verworven uit 1972. Het gaat om het blad Rechts Richten; officieel maandblad van de Nederlandse beweging van rechtsgerichte homofielen dat ontstond als reactie op de linkse koers die het COC in die periode ging varen.   Na het vijfde nummer werd de naam van het blad gewijzigd in Anders Bekeken; officieel maandblad uitgaande van de Nederlandse Homofielenbeweging. Reden voor deze naamswijzigingen was “dat zowel ons maandblad als de beweging zelf leden onder hun naam. Teveel mensen zouden zich niet bij ons aansluiten als wij onze rechtsgerichtheid direkt in ons vaandel zouden blijven meedragen.”   Betrokken bij het blad en de beweging waren Henk Krol en Joop Boonstra. Naast Rechts Richten / Anders Bekeken gaf de beweging ook nog een knipselkrant uit en het contactadvertentieblad Postbus 9152, dat officieel werd uitgegeven door het Centraal Bureau voor Hulp aan Homofielen (C.B.-HaHo). Ook van deze bladen heeft IHLIA nu één nummer in bezit evenals de Statuten en Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Homofielenbeweging.   Het laatste nummer van  Rechts Richten / Anders Bekeken dat IHLIA nu in bezit heeft is het 9e nummer van de 1e jaargang (okt/nov 1972).
 • Afbeelding Zwischen den Geschlechtern

  Complete reeks Bibliothek Rosa Winkel in bezit van IHLIA

  De Bibliothek Rosa Winkel bestaat uit heruitgaven van vaak in vergetelheid geraakte boeken op het snijpunt van geschiedenis en literatuur. Het zijn getuigenissen van literaire expressie waarin de levensstijlen van sodomieten, urnings, homoseksuelen en homo's in verschillende landen en tijdperken of sociale realiteiten worden weergegeven. IHLIA heeft de complete reeks (66 delen sinds de vroege jaren '90) in zijn bezit, mede door een schenking van historicus Wolram Setz.

 • Still uit documentaire 'Flikker' (2008)

  Collectie Rob de Vries

  IHLIA kan met trots melden dat een deel van de collectie van de Rotterdamse amateurfilmer en homoactivist Rob de Vries nu ook bij ons is ondergebracht en ontsloten. Het gaat in dit geval om bijzonder filmmateriaal over de homo-emancipatiestrijd in de roerige jaren ’70 en ’80. Het biedt een uniek tijdsbeeld, want niemand anders heeft dit stukje geschiedenis van zo dichtbij - en van binnenuit - op beeld en geluid vastgelegd.

  Deze films en de rest van De Vries’ collectie zijn (ook) te vinden in het Stadsarchief Rotterdam.

 • Catalogus van de Bibliotheek van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee

  Catalogus Bibliotheek NWHK

  In 1912 werd het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (NWHK) opgericht door jonkheer mr. Jacob Anton Schorer. Het NWHK was een belangenorganisatie voor homoseksuelen, die streed voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen door het geven van voorlichting over homoseksualiteit. Daartoe had Schorer een bibliotheek aangelegd van wetenschappelijke werken over (homo)seksualiteit en bellettrie waarin homoseksualiteit op de een of andere manier werd gethematiseerd.

  Lees verder >>

  IHLIA

IHLIA - LGBT Heritage

IHLIA is dé erfgoedorganisatie met een maatschappelijk relevante en onmisbare collectie en houdt zich bezig met het verzamelen en toegankelijk maken van informatie op het terrein van de lhbt-gemeenschap. De afkorting lhbt staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender. IHLIA is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen Homodok, Lesbisch Archief Amsterdam en het Anna Blaman Huis in Leeuwarden.

Inmiddels is IHLIA al veertig jaar dé vraagbaak en hét historisch geweten van homo/lesbisch, biseksueel en transgender Nederland. Kortom, iedereen kan bij het IHLIA terecht voor informatie over homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders, hun geschiedenis, leefwereld en cultuur.

Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbt-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbt’s. IHLIA focust op lhbt-gebonden thema’s met betrekking tot het leven van individuen en de lhbt-gemeenschap, om bij te dragen aan het geven van een evenwichtig beeld van de samenleving in zijn geheel en aan het welzijn van de samenleving.

 

Collectie
IHLIA beheert een toonaangevende collectie die de geschiedenis van de lhbt-gemeenschap documenteert. Het archief heeft een grote mate van compleetheid en omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Het archief als geheel is van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis. 

Zo beheert IHLIA de archieven van onder andere de Stichting Dialoog (jaren '60), het Flikkerfront (jaren '70), de Amsterdamse Jongeren Actiegroep Homoseksualiteit (1969-1974), de conferentie Homosexuality, Which Homosexuality? (1987), het Roze Front, Pann, MV/S, ILGA, ILIS, Gay Games 1998 en de Schorerstichting.
 

Zoeken in de collectie
Om te grasduinen of gericht te zoeken in onze complete collectie, kun je gebruikmaken van de online catalogus. Met een persoonlijk IHLIA-account is het ook mogelijk om je zoekresultaten op te slaan. Daarnaast vind je op onze pagina Aanwinsten een overzicht van de laatste titels die aan de IHLIA-collectie zijn toegevoegd. 

Agenda
1 april 2019

De politie van New York viel op zaterdagnacht 28 juni 1969 de Stonewall Inn binnen.

Algemene informatie
Bezoekadres:
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam
Postadres:
Oosterdoksstraat 110
1011 DK Amsterdam
Telefoon: 
020 - 5230837
E-mail: 
info@ihlia.nl