• Bijzondere transboeken uit collectie Renate Stoute

  IHLIA is blij met de aanwinst van een aantal bijzondere transboeken uit de collectie Renate Stoute.

  Renate Stoute, auteur en transvrouw, stierf in 2000 onverwacht aan ernstig leverfalen. Haar leven, eerder vol downs en overmatig drugsgebruik, zag er juist op dat moment zonnig uit. Ze was zielsgelukkig met haar vrouw Janis, en het plan was om te proberen een kindje te krijgen via ki. Maar dat liep helaas anders.

  Travestiet

  Stoute werd geboren in 1950 in Haarlem en publiceerde haar eerste en zeer succesvolle roman Op de rug van vuile zwanen bij de Arbeiderspers in 1982. Later volgden titels als Het grimmig genieten (Arbeiderspers 1992), Een goeie travestiet zie je niet (non-fictie, Atlas, 1994) en de verhalen- en dichtbundel Uit een oude jas vol stenen (Prometheus, 1999) waarin autobiografische thema’s als travestie en transgender verwerkt zijn.

  Verrijking

  Naast het schrijven van verhalen en gedichten, verzamelde ze ook boeken over cross-dressing, genderidentiteit en seksualiteit. Uit deze collectie ontving IHLIA grootformaat fotoboeken als Transformations: Crossdressers and those who love them uit 1990 van Mariette Patty Allen en Transvestiten uit 1978 met foto’s van de hand van Anno Wilms, biografieën en semiwetenschappelijke literatuur met titels als Een koninkrijk voor een meesteres: bijdragen tot de psychologie van het sado-masochisme uit 1974. Een ware verrijking van de IHLIA-collectie!

  Interesse? De boeken zijn binnenkort in te zien aan de Informatiebalie van IHLIA gedurende openingstijden en op aanvraag. Ook de titels van Stoute zijn in te zien op afspraak. Stuur hiervoor een mailtje naar info@ihlia.nl

  Met dank aan Janis Wagemans.

  Foto: Janis en Renate in gelukkige tijden (Van Renate Stoute in de IHLIA-collectie (uit catalogus))

 • Periodieken 'Rechts Richten' en 'Anders Bekeken'

  IHLIA heeft uit de nalatenschap van Hann Diekmann (1896-1989), één van de oprichters van het blad Levensrecht uit 1940 waaruit in 1946 het COC is ontstaan, een aantal interessante periodieken verworven uit 1972. Het gaat om het blad Rechts Richten; officieel maandblad van de Nederlandse beweging van rechtsgerichte homofielen dat ontstond als reactie op de linkse koers die het COC in die periode ging varen.   Na het vijfde nummer werd de naam van het blad gewijzigd in Anders Bekeken; officieel maandblad uitgaande van de Nederlandse Homofielenbeweging. Reden voor deze naamswijzigingen was “dat zowel ons maandblad als de beweging zelf leden onder hun naam. Teveel mensen zouden zich niet bij ons aansluiten als wij onze rechtsgerichtheid direkt in ons vaandel zouden blijven meedragen.”   Betrokken bij het blad en de beweging waren Henk Krol en Joop Boonstra. Naast Rechts Richten / Anders Bekeken gaf de beweging ook nog een knipselkrant uit en het contactadvertentieblad Postbus 9152, dat officieel werd uitgegeven door het Centraal Bureau voor Hulp aan Homofielen (C.B.-HaHo). Ook van deze bladen heeft IHLIA nu één nummer in bezit evenals de Statuten en Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Homofielenbeweging.   Het laatste nummer van  Rechts Richten / Anders Bekeken dat IHLIA nu in bezit heeft is het 9e nummer van de 1e jaargang (okt/nov 1972).
 • Afbeelding Zwischen den Geschlechtern

  Complete reeks Bibliothek Rosa Winkel in bezit van IHLIA

  De Bibliothek Rosa Winkel bestaat uit heruitgaven van vaak in vergetelheid geraakte boeken op het snijpunt van geschiedenis en literatuur. Het zijn getuigenissen van literaire expressie waarin de levensstijlen van sodomieten, urnings, homoseksuelen en homo's in verschillende landen en tijdperken of sociale realiteiten worden weergegeven. IHLIA heeft de complete reeks (66 delen sinds de vroege jaren '90) in zijn bezit, mede door een schenking van historicus Wolram Setz.

 • Still uit documentaire 'Flikker' (2008)

  Collectie Rob de Vries

  IHLIA kan met trots melden dat een deel van de collectie van de Rotterdamse amateurfilmer en homoactivist Rob de Vries nu ook bij ons is ondergebracht en ontsloten. Het gaat in dit geval om bijzonder filmmateriaal over de homo-emancipatiestrijd in de roerige jaren ’70 en ’80. Het biedt een uniek tijdsbeeld, want niemand anders heeft dit stukje geschiedenis van zo dichtbij - en van binnenuit - op beeld en geluid vastgelegd.

  Deze films en de rest van De Vries’ collectie zijn (ook) te vinden in het Stadsarchief Rotterdam.

 • Catalogus van de Bibliotheek van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee

  Catalogus Bibliotheek NWHK

  In 1912 werd het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (NWHK) opgericht door jonkheer mr. Jacob Anton Schorer. Het NWHK was een belangenorganisatie voor homoseksuelen, die streed voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen door het geven van voorlichting over homoseksualiteit. Daartoe had Schorer een bibliotheek aangelegd van wetenschappelijke werken over (homo)seksualiteit en bellettrie waarin homoseksualiteit op de een of andere manier werd gethematiseerd.

  Lees verder >>

  IHLIA

IHLIA

IHLIA is dé erfgoedorganisatie met een maatschappelijk relevante en onmisbare collectie en houdt zich bezig met het verzamelen en toegankelijk maken van informatie op het terrein van de LHBT-gemeenschap. De afkorting LHBT staat voor Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender. IHLIA is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen Homodok, Lesbisch Archief Amsterdam en het Anna Blaman Huis in Leeuwarden.

Inmiddels is IHLIA al meer dan 30 jaar dé vraagbaak en hét historisch geweten van homo/lesbisch, biseksueel en transgender Nederland. Kortom, iedereen kan bij het IHLIA terecht voor informatie over homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders, hun geschiedenis, leefwereld en cultuur.

Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de LHBT-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van LHBT’s. IHLIA focust op LHBT-gebonden thema’s met betrekking tot het leven van individuen en de LHBT-gemeenschap, om bij te dragen aan het geven van een evenwichtig beeld van de samenleving in zijn geheel en aan het welzijn van de samenleving.

 

Collectie
IHLIA beheert een toonaangevende collectie die de geschiedenis van de LHBT-gemeenschap documenteert. Het archief heeft een grote mate van compleetheid en omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Het archief als geheel is van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis. 

Zo beheert IHLIA de archieven van onder andere de Stichting Dialoog (jaren '60), het Flikkerfront (jaren '70), de Amsterdamse Jongeren Actiegroep Homoseksualiteit (1969-1974), de conferentie Homosexuality, Which Homosexuality? (1987), het Roze Front, Pann, MV/S, ILGA, ILIS, Gay Games 1998 en de Schorerstichting.
 

Zoeken in de collectie
Om te grasduinen of gericht te zoeken in onze complete collectie, kun je gebruikmaken van de online catalogus. Met een persoonlijk IHLIA-account is het ook mogelijk om je zoekresultaten op te slaan. Daarnaast vind je op onze pagina Aanwinsten een overzicht van de laatste titels die aan de IHLIA-collectie zijn toegevoegd. 
 

Digitale Bibliotheek
Op onze website is ook uniek materiaal vinden. Zo vind je in de Digitale Bibliotheek enkele edities uit begin jaren '60 van COC Periodiek aan, maar ook het eerste nummer van Wij uit 1932. Hiervoor heb je een IHLIA-account nodig. In de toekomst hoopt IHLIA steeds meer materiaal online aan te bieden.

Agenda
13 juli 2017

Een IHLIA-expositie met kleurrijke portretten van drag queens en lhbt’ers

Algemene informatie
Bezoekadres:
Oosterdokskade 143, 6e verdieping
1011 DL Amsterdam
Postadres:
Oosterdoksstraat 110
1011 DK Amsterdam
Telefoon: 
020 - 5230837
E-mail: 
info@ihlia.nl