• Interieur Bibliotheek Goethe-Institut

  Interieur Bibliotheek Goethe-Institut

  Interieur van de bibliotheek van het Goethe-Institut in Amsterdam, Herengracht 470
  Goethe-Institut Niederlande
  © Seth Carnill
   

  Duits als vreemde taal
 • Bodo Plachta: Das Amsterdam des Klaus Mann Edition B. Fischer

  Bodo Plachta: Das Amsterdam des Klaus Mann

  In 1936 verscheen bij uitgeverij Querido te Amsterdam de bekende roman ‚Mephisto‘ van Klaus Mann. Grote delen van de roman zijn geschreven in Amsterdam, waar de schrijver na de machtsovername door de nationaal-socialisten in ballingschap leefde. Bodo Plachta, hoogleraar Duitse letterkunde aan de VU, neemt ons mee terug naar het Amsterdam van die tijd.
   

  Goethe-Institut Amsterdam
 • Fritz Landshoff: Keizersgracht 333, Querido Verlag. Erinnerungen eines Verlegers

  Fritz Landshoff: Keizersgracht 333, Querido Verlag. Erinnerungen eines Verlegers

  Landshoff werd in 1927 een der directeuren van uitgeverij Gustav Kiepenheuer Verlag, Potsdam - Berlijn. Zijn collega's waren daar Hermann Kesten en Walter Landauer. Na de machtsovername door de nationaal-socialisten werd de uitgeverij in 1933 gesloten.

  In april 1933 vroeg de Nederlandse uitgever Emanuel Querido aan Landshoff om de leiding op zich te nemen van de Duitstalige afdeling van zijn uitgeverij Querido Verlag, Keizersgracht 333 in Amsterdam. Landshoff nam het aanbod aan en wist talrijke belangrijke auteurs voor de uitgeverij te winnen zoals Alfred Döblin, Heinrich Eduard Jacob, Lion Feuchtwanger, Emil Ludwig, Klaus Mann, Heinrich Mann, Thomas Mann, Anna Seghers, Ernst Toller, Arnold Zweig en vele anderen. Naast veel literaire non-fictietitels zijn er ook publicaties tegen het beleid van Hitlers Duitsland verschenen. In 1933 verscheen Heinrich Manns essay Der Hass en in september 1933 werd het eerste nummer van het door Klaus Mann geredigeerde literaire en politieke tijdschrift Die Sammlung gepubliceerd.

  Zo werd het Querido Verlag de uitgever van de belangrijkste Duitstalige schrijvers die in verzet waren tegen het nationaalsocialisme. Van 1933 tot 1940 en vanaf 1945 tot 1950 zou Landshoff 171 Duitstalige boeken voor Querido uitgeven, waaronder de zogenaamde Duitse Exilliteratur. De auteurs ontvingen hun vergoedingen in maandelijkse betalingen, bij het sluiten van het contract en de levering van het manuscript. (Wikipedia)

  Goethe-Institut Amsterdam
 • Interieur Bibliotheek Goethe-Institut

  Interieur Bibliotheek Goethe-Institut

  Interieur van de bibliotheek van het Goethe-Institut in Amsterdam, Herengracht 470
  Goethe-Institut Niederlande
  © Seth

  Duits als vreemde taal
 • de Berghollander, boek

  de Berghollander

  Boek: Yōko Tawada: de Berghollander. Stichting Voetnoet, Amsterdam/Antwerpen, 2010

  Yōko Tawada (1960 in Tokio geboren) is een Japanse schrijfster, die in Duitsland woont. Zij schrijft essays, proza, toneelstukken, hoorspellen en lyrische poëzie in de Duitse en in de Japanse taal.

  Op initiatief van de Belgische uitgeverij Voetnoot en met financiële ondersteuning van het Goethe-Institut is in 2010 een bloemlezing van haar werk door Bettina Brandt en Deésirée Schyns naar het Nederlands vertaald.

  http://www.goethe.de/ins/nl/ams/wis/bib/nlindex.htm

  http://www.goethe.de/ins/nl/ams/wis/uef/gef/u08/nlindex.htm

  Goethe institut

Goethe-Institut

Collectie
Deze catalogus toont de totale bestanden van het Goethe-Institut Amsterdam. Op dit moment bevat de catalogus ca. 9000 titelbeschrijvingen.

Het zwaartepunt van deze bestandsopname ligt op het gebied van de hedendaagse Duitstalige literatuur, Duits als vreemde taal (Deutsch als Fremdsprache) en de Duitse taal en letterkunde.

Informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening vindt u op de website van het Goethe-Institut
 

Algemene informatie
Bezoekadres:
Herengracht 470
1017 CA Amsterdam
Postadres:
Herengracht 470
1017 CA Amsterdam
Telefoon: 
020 - 531 29 04
Fax: 
020 - 638 46 31