• Buitengasthuis

    De verdwenen stad

    De film Zelfkant (Henk Kleinman, 1930, Filmfabriek Holland (Amsterdam) is een geënsceneerde korte documentaire naar 'De vreedzame strijd' van G.H. Honing over het werk van de stichting Hulp voor Onbehuisden. Onder leiding van het echtpaar Jonker verhuisde de stichting naar het Buitengasthuis, waar een deel van deze film is opgenomen.

    Deze film is te bekijken in de bibliotheek van EYE Samen met een groot aantal andere films met historische beelden van Amsterdam: de Koepelkerk bij het Leidsebosje, de Beurs van Zocher, de Jordaan vóór de asfaltering.

    EYE Filmmuseum

EYE Filmmuseum Nederland

Let op! Vanaf 1 maart is de bibliotheek voor langere tijd dicht in verband met de verhuizing naar het nieuwe collectiecentrum (Asterweg 26 in Amsterdam-Noord). Vanaf oktober 2016 bent u welkom in de nieuwe EYE Study. Alles over het nieuwe collectiecentrum vindt u hier: https://www.eyefilm.nl/collectiecentrum. Kijk voor meer informatie over de dienstverlening tijdens de verhuizing op: https://www.eyefilm.nl/dienstverlening-collecties-tijdens-de-verhuizing.

Collectie
EYE herbergt de grootste aan film gewijde bibliotheek van Nederland en is vrij toegankelijk voor iedereen die in film geïnteresseerd is, van studenten filmwetenschap, filmprofessionals en onderzoekers tot de algemene filmliefhebber. In de collecties vindt u waardevolle informatie die van betekenis kan zijn voor studieopdrachten, filmprojecten en uw professionele en persoonlijke ontwikkeling. EYE-bibliotheek beheert informatiebronnen uit de gehele periode van de filmgeschiedenis, waaronder bijzondere filmhistorische en theoretische naslagwerken. Ook bezit de bibliotheek een grote collectie biografieën en scenario's in boekvorm, en maakt het filmnieuws en recensies toegankelijk via het  knipselarchief. De bibliotheek geeft tevens toegang tot zo'n tweeduizend internationale filmtijdschrifttitels.

Bezoek
Alle materialen uit de catalogus kunnen ter plekke worden geraadpleegd. Ook de EYE-filmdatabase, de filmgerelateerde collecties (persoonsarchieven, foto- en affichecollecties) en (een deel van de) films uit algemene en bibliotheekcollecties (te bekijken in de viewingcabines) zijn beschikbaar. De bibliotheek biedt daarnaast toegang tot Film Indexes Online, een internationale database met tijdschriftartikelen.
Overige faciliteiten: Wifi, leestafel, studieplekken, kopiëren/ printen, microfiche/-film, koffie/ thee.

Internet
De bibliotheekcatalogus is online te raadplegen. Digitale documenten, vrij van auteursrecht, zijn ook online opvraagbaar. EYE-bibliotheek levert ook links naar relevante filmsites via de bookmarking website Delicious; hier kunt u de programmering van EYE raadplegen en op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen in de filmwereld.

Meer informatie
Meer informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening vindt u op de website van de Bibliotheek van EYE. 

Algemene informatie
Bezoekadres:
Asterweg 26 (vanaf oktober 2016)
Amsterdam
Postadres:
Postbus 37767
1030 BJ Amsterdam
Telefoon: 
020 - 589 1411