• Brief Einstein

  Originele brieven Albert Einstein

  Begin 1995 zijn bij toeval twee originele brieven van Albert Einstein gevonden in het archief van de CWI bibliotheek. De brieven vormen een onderdeel van een correspondentie tussen Einstein en R. Weitzenböck.

  De brieven van Einstein zijn gedateerd 3 augustus 1928 en 16 augustus 1928. Dankzij het Einstein Papers Project in Boston (USA) heeft de CWI bibliotheek ook kopieën van de Weitzenböck brieven die zijn gedateerd 1 augustus 1928 en 8 augustus 1928.

  In de brieven wordt uitvoerig gediscusieerd over notities van Einstein over 'Riemann Geometrie' en 'Einheitliche Feldtheorie'.

  CWI bibliotheek
 • Archimedes Palimpsest

  Archimedes Palimpsest

  De Archimedespalimpsest is een palimpsest, een hergebruikt perkament, uit de 13e eeuw waarin een tekst van Archimedes is verborgen. Het document is van buitengewoon belang voor de geschiedenis van de wetenschap. Het werk bevat de enige overgeleverde Griekse versie van Drijvende lichamen en de enige afschriften van de Methode van mechanische stellingen en Stomachion. (Bron: Wikipedia)

  Bibliotheek CWI

Centrum Wiskunde & Informatica

Collectie
De bibliotheek maakt deel uit van de Stichting Centrum voor Wiskunde en Informatica. De bibliotheek streeft naar een evenwichtige collectie op vrijwel alle gebieden van de zuivere en toegepaste wiskunde, zoals mathematische statistiek, waarschijnlijkheidsberekening, numerieke analyse, mathematische besliskunde, systeemtheorie en theoretische informatica. De literatuur is voornamelijk van postkandidaats- en onderzoeksniveau.
In opdracht van de European Mathematical Society heeft de bibliotheek een grote collectie grijze literatuur verzameld, met name rapporten en dissertaties.
De collectie bestaat uit 42.000 boeken, 145.000 rapporten en 1.150 lopende abonnementen, waaronder de collectie van het Wiskundig Genootschap en de VVS, Vereniging voor Statistiek en Operationele Research.

Informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening vindt u op de website van het CWI

Algemene informatie
Bezoekadres:
Science Park 123,
Amsterdam
Postadres:
Postbus 94079,
1090 GB Amsterdam
Telefoon: 
020 - 592 40 27
E-mail: 
bibl@cwi.nl