• Voor het eerst naar de stembus, Den Haag 5 juli 1922. In het midden Aletta Jacobs (met bloemen) © onbekend Collectie IAV-Atria

  Vrouwen naar de stembus

  Op 5 juli 1922 mochten vrouwen in het hele land voor het eerst naar de stembus. In het midden op de foto staat Aletta Jacobs (met bloemen).

  Collectie IAV-Atria
 • Inauguratie Johanna Westerdijk in 2017 © onbekend Collectie IAV - Atria

  Inauguratie Johanna Westerdijk

  Op 10 februari 1917 sprak Johanna Westerdijk haar oratie uit als buitengewoon hoogleraar in de ziekteleer der planten (fytopathologie). Zij is de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Johanna Westerdijk was specialist in plantenziekten en schimmels en heeft in 1917 al 10 jaar haar eigen laboratorium.

  Collectie IAV-Atria
 • Feestrok van Iet Winkel Collectie IAV-Atria

  Feestrok

  Een nationale feestrok gemaakt van diverse soorten textiel met in wit geborduurde tekst: 5 mei 1945,  gemaakt en gedragen door Iet Winkel. Verzetsstrijdster A.M. Boissevain-van Lennep was in 1946 de initiatiefneemster van de actie De Nationale Feestrok, waarbij alle vrouwen op hoogtijdagen een lapjesrok zouden dragen als feestelijk saamhorigheidssymbool.

   

  Collectie IAV-Atria
 • Typemachine van Johanna Naber

  Typemachine van Johanna Naber

  Deze Hammond typemachine behoorde toe aan de historica en feministe Johanna Naber (1859-1941).

  Historici hebben deze schrijfmachine getypeerd als ‘Nabers handlanger in de vrouwenkwestie’. Zij tikte op deze machine vele artikelen, boeken, convocaties, brochures, schotschriften en protesten.

   

  Collectie IAV-Atria
 • Foto van oudste boek

  Het oudste boek

  Het oudste boek in de bibliotheek van Atria is uit 1578 en geschreven door Jean de (of van) Marconville. Het heeft de lange titel ‘Der vrouwen lof ende lasteringe: begrijpende alle de goetheyt, deucht ende weerdicheyt der goeder: ende wederom alle de quaetheyt gebrec en valscheyt der quader vrouwen’ en telt 251 pagina’s. Het is een vroegmoderne vrouwenlof. Dit genre maakt deel uit van de ‘querelle des femmes’, de pennenstrijd over de deugden en capaciteiten van vrouwen.

  Collectie IAV-Atria
 • Tentoonstelling De Vrouw 1813-1913

  Koningin Wilhelmina bezoekt de tentoonstelling 'De Vrouw 1813-1913'.

  Collectie IAV-Atria
 • Johanna Westerdijk uit het archief van Atria

  Johanna Westerdijk

  De biologe Johanna Westerdijk (1883-1962) in 1914 Japan, te midden van twee mannelijke collega's, professoren aan de Universiteit van Tokio. Westerdijk werd in 1917 benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de plantenziekten te Utrecht en was daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland.

  Collectie IAV-Atria

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Collectie

Atria verzamelt, bewaart en documenteert informatiemateriaal over de positie van vrouwen op alle terreinen - zoals bijvoorbeeld recht, politiek, arbeid, zorg, geschiedenis, kunst, literatuur, wetenschap, religie, seksualiteit, emancipatie en feminisme, in heden en verleden, uit binnen- en buitenland.
De collectie bestaat al sinds 1935 en draagt de naam Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV). De Collectie IAV is één van de oudste collecties over vrouwen en gender wereldwijd.

De collectie omvat:

 • 1540 meter archieven en egodocumenten
 • 192 lopende tijdschriftabonnementen
 • 450 meter afgesloten tijdschriftjaargangen
 • 8867 biografische knipselmappen  over vrouwen
 • 108.848 boeken, brochures, rapporten en scripties
 • 107 Oral History interviews (videoportretten)
 • 44.600 beeld en audio items
 • 1900 objecten (buttons, speldjes, banners, opschrijfboekjes)
 • 64 meter documentatiemateriaal

Tevens kunt u via Atria toegang krijgen tot een aantal online collecties, waaronder Women's Studies International, Women and Social Movements, Women's History Online en Women’s Review of Books.

Informatie over openingstijden, bereikbaarheid en dienstverlening vindt u op de website van Atria.

Agenda
7 februari 2019

89% van de schrijvers op Wikipedia is man. Tijd om hier verandering in te brengen! Kom langs op 28 juni 2019 en schrijf mee!

Algemene informatie
Bezoekadres:
Vijzelstraat 20
1017 HK Amsterdam
Telefoon: 
020 - 303 15 00
E-mail: 
info@atria.nl