• Archief De Appel

 • James Lee Byars in de Appel arts centre

  30 April 1975: The Perfect Epitaph:

  James Lee Byars rolde een rode lavakogel van vijftig cm doorsnee en een gewicht van ruim honderd kg over de Brouwersgracht De Appel in, gekleed in een goudkleurig pak en met een over de ogen vallende zwarte hoge hoed op het hoofd. Op 3 mei zou hij de epitaph een uur lang tonen in de hal van het Stedelijk Museum. In maart 1975 had Byars de performance al eerder gedaan in Bern waar hij, ter ere van de reis die Toni Gerber zou maken naar Nepal, de steen door het oude gedeelte van de stad rolde; van de klokkentoren tot Gerbers galerie. Tijdens de opening in De Appel was een film te zien die Urs Egger van de Berner performance maakte. De film is te zien in de bibliotheek van de Appel.

  de Appel arts centre
 • Brochure bij Taka Iimura "Video-installatie Talking by mijself"

  Brochure bij "Video-installatie Talking by myself"

   

  Pagina van een brochure " Video Talking: Back to Back" (Osaka contemporary art centre,1982)  bij Taka Iimura "Video-installatie Talking to Myself". De brochure is in 1986 naar de Appel arts centre gestuurd door Taka Iimura.

  de Appel

Archief De Appel

Vanaf het prille begin van De Appel  in 1975 is een archief en een research- en referentiebibliotheek bijgehouden, die nu bestaat uit ca.10000 titels en 25 tijdschriften­banden. De collectie is sterk verbonden aan de roemrijke geschiedenis van de Appel en de kunstenaars die er hebben geëxposeerd. De bibliotheek bevat veel publicaties over performance, theoretische boeken over het maken van tentoonstellingen, kunst uit het voormalig Oostblok, feminisme, gendervraagstukken, unieke kunstenaars­boeken en een videocollectie met registraties van performances in De Appel.

De bibliotheek is open op dinsdag en woensdag van 14.00 - 18.00 en is gratis toegankelijk.

Er wordt geen materiaal uitgeleend; er is gelegenheid tot kopiëren. Zwart-wit kopie A4 € 0.15, kopie A3 € 0.30.

Voor archiefonderzoek kunt u een afspraak maken via library-archive@deappel.nl.
Archiefonderzoek op afspraak € 7,50 per kwartier (studententarief € 3.00)

Algemene informatie
Bezoekadres:
Schipluidenlaan 12 (broedplaats Lely)
1062 HE Amsterdam
Postadres:
Schipluidenlaan 12
1062 HE Amsterdam
Telefoon: 
020 6255651