Exposities With Pride en Chedino

16 oktober 2018

Twee exposities om het veertigjarig jubileum van IHLIA te vieren.

With Pride

In 2018 bestaat IHLIA LGBT Heritage veertig jaar. Dit jubileum wordt feestelijk gevierd met de tentoonstelling With Pride, waarin thema’s uit de strijd van de afgelopen veertig jaar van de lhbti-⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠beweging worden getoond. Een tentoonstelling van activisme tot burgerschap, van homofiel tot lhbti, van discriminatie naar wettelijke gelijkstelling en een strijdbare toekomst.

Veertig jaar verzamelen, veertig jaar emancipatie

Aan de hand van verschillende werelden met ieder een specifiek tijdsframe en thema wordt de bezoeker ondergedompeld in de turbulente geschiedenis van veertig jaar lhbti-emancipatie. De bezoeker reist als het ware door de tijd en ontwikkelingen, waarbij de energie en sfeer van veertig jaar geleden geproefd kan worden.

Op toegankelijke wijze wordt getoond wat de emancipatiestrijd heeft opgeleverd voor zowel lhbti’ers en de samenleving. Daarbij wordt geput uit het bijzonder cultureel erfgoed van IHLIA en persoonlijke verhalen vanuit de gemeenschap.

Naar een strijdbare toekomst

With Pride laat zien dat de lhbti-strijd onderdeel is van een bredere maatschappelijke verandering. Deze gedeelde geschiedenis is niet alleen de geschiedenis van een minderheid maar de geschiedenis van ons allemaal. Nederland vervult internationaal gezien een voortrekkersrol in het bereiken van gendergelijkheid en sociale acceptatie van lhbti’ers.

Toch is er nog altijd geweld en discriminatie. De lhbti’ers hebben in die gezamenlijke geschiedenis de functie die de kanarie in de kolenmijn had: aantonen dat de wereld nog niet veilig is.

De tentoonstelling biedt mogelijkheid tot reflectie: er is al veel progressie geboekt, maar er is ook een weg te gaan. Wat heeft de strijd opgeleverd? En waar willen we naar streven? Met prikkelende vragen wordt de bezoeker betrokken in het debat en uitgenodigd om na te denken over de situatie anno 2018.

With Pride zal naast de centrale tentoonstelling in OBA Oosterdok ook met een reizende tentoonstelling door het land trekken.

De tentoonstelling is van 9 november 2018 (opening is 8 november, vanaf 16.30 uur) t/m 20 januari 2019 bij IHLIA in de expositiezaal van OBA Oosterdok dagelijks gratis te bekijken!

 

Chedino

Deze fototentoonstelling is een indringend portret van Chedino, een transvrouw die in Heideveld woont, een arme voorstad van Kaapstad in Zuid-Afrika. Fotograaf Julia Gunther volgde Chedino zes jaar lang in haar weg om ‘volledig vrouw’ te worden.

Zoals de meeste Zuid-Afrikaanse transmensen kon Chedino geen operatieve geslachtsverandering betalen – kosten tussen de dertig- en veertigduizend euro. Haar enige mogelijkheid was om te worden geplaatst op de wachtlijst van de Transgender Clinic in het Groote Schuur-Hospitaal in Kaapstad. Dit is een van de weinige klinieken in Zuid-Afrika die zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van dergelijke geslachtsveranderende operaties. Het bestuur van de West-Kaap financiert echter vier operaties per jaar en er is maar één chirurg in Zuid-Afrika die deze gecompliceerde operaties kan uitvoeren.

Chedino stond twaalf jaar op de wachtlijst van de Transgender Clinic. Ze prijst zichzelf gelukkig want tegenwoordig is de wachttijd voor transmannen en -vrouwen zo’n vijfentwintig jaar. In 2018 ging Chedino’s ultieme wens in vervulling: ze kon als ‘volledige’ vrouw trouwen met haar verloofde Keagan.

Eerder exposeerde fotograaf Julia Gunther bij IHLIA met Chedino and family, over het leven van Chedino voor haar operatie.

De tentoonstelling is vanaf 25 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 bij IHLIA op de 3e etage van OBA Oosterdok dagelijks gratis te bekijken!

Nieuws

Twitter